JEUGDSCHAATSEN

De Houtense Skate- en Schaatsvereniging biedt voor de jeugd van 6 tot en met 12 jaar het jeugdschaatsen aan voor de lange baan. De kinderen leren op een leuke en speelse manier schaatsen.

Waar en wanneer?
Op de De Vechtsebanen in Utrecht op zaterdag vanaf eind september tot begin maart van 17.30 tot 18.30 uur.

Schaatslessen

De jeugdschaatsers worden in verschillende groepen ingedeeld, afhankelijke van het niveau en de leeftijd van de kinderen. In de lessen wordt onder andere aandacht besteed aan het recht op de schaatsen staan, de schaatsafzet, de juiste schaatshouding, slalom en het starten en remmen. Gevorderde jeugdschaatsers zullen zich ook bezig gaan houden met het leren schaatsen van een bocht. De grootte van de groep is ongeveer 10 kinderen en staan onder leiding van een vaste trainer aangevuld met één of meerdere hulptrainers/hulpouders.

Soort Schaatsen

De jongste kinderen kunnen het beste op softbootschaatsen met lage ijzers beginnen. Bij deze schaatsen zitten de ijzers vast aan comfortabele zachte schoenen die tot boven de enkel reiken. Afhankelijk van de vorderingen kan een kind overgaan op noren met een lage schoen.De schaatsen kunnen, tegen een kleine vergoeding, worden geslepen door één van de trainers.

Kleding

Iedereen draagt het HSSV schaatsjasje. Dat is voor iedereen herkenbaar. Onder het HSSV jasje is warme kleding (bijv. thermoshirt) aan te raden. Voor de benen is een maillot met daar overheen een trainingsbroek of schaatsbroek het beste. Het dragen van handschoenen en een muts of schaatshelm is verplicht. De helm is via de vereniging gedurende het seizoen te huren.

Elk jaar is er een ‘vraag-en-aanbod’ van 2e handskleding. Laat het ons weten via het inschrijfformulier, dan koppelen wij zo mogelijk de aanbieder en vrager aan elkaar. Dit lukt niet altijd, maar er wordt zorgvuldig mee omgegaan. Nieuwe kleding is te bestellen via het bestelformulier.

Bijzondere schaatsdagen

Gedurende het schaatsseizoen, worden er enkele bijzondere schaatsdagen georganiseerd. Zo is er de zaterdag voor 5 december het Sinterklaasfeest. Bij dit feest worden allerlei spelletjes gedaan, met als thema Sinterklaas. Daarnaast wordt op een zaterdag in januari de Jeugdelfstedentocht gereden. Bij deze tocht is de gehele ijsbaan omgetoverd in een Fries landschap en staan er stempelposten. Net als bij de echte Elfstedentocht wordt er gekluund, zijn er wakken in het ijs waar omheen gereden moet worden, zijn er bruggetjes waar onder door moet worden geschaatst en is er een Koek-en-Zopie. Na afloop van de tocht krijgt iedereen een Elfstedenkruisje.

Diplomaschaatsen

Aan het einde van het seizoen is er diplomaschaatsen. Dan schaatsten de kinderen de start- en remproef en de slalomproef. Deze proeven worden ook in de lessen geoefend. De resultaten die de kinderen over 3 proeven halen, wordt omgezet in een bijhorend diploma. Dat diploma krijgen de kinderen uitgereikt tijdens de afsluiting van het schaatsseizoen in het clubhuis van de HSSV.

Privacy
Tijdens evenementen en lessen kan het gebeuren dat er foto’s gemaakt worden voor promotie doeleinden van de vereniging. Indien hiertegen bezwaar is, kan dit kenbaar gemaakt worden bij de secretaris en zal de HSSV hiermee rekening houden.

Informatiebijeenkomst

Voorafgaand aan de eerste schaatsles wordt er een informatiebijeenkomst gehouden voor de ouders en kinderen. Alle ouders van de geplaatste kinderen krijgen vóór aanvang van het seizoen hierover bericht. Verder is er een mogelijkheid om onderling schaatsen te ruilen of te verhandelen.

Aanmelden of informatie aanvragen

Aanmelden voor het jeugdschaatsen kan via het inschrijfformulier . Informatie aanvragen over het jeugdschaatsen kan via de contactpagina. Indien gewenst kan een kind eerst een proefles volgen alvorens zich aan te melden voor het jeugdschaatsen. Schaatsen zijn eenmalig te leen als de maat aanwezig is. Als uw kind voor het eerst gaat schaatsen bij de HSSV geldt het inschrijfformulier tevens als lidmaatschap van de HSSV.

Bekijk schaatsles per doelgroep: